Μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξεις το στρώμα σου;
ιδιαίτερα αν παραπονιέσαι για «ανεξήγητους» πόνους σε πλάτη και μέση !
Γενικά, παρόλο που περνάς το 1/3 της ζωής σου στο κρεβάτι (!), δεν σκέφτεσαι να αλλάξεις στρώμα παρά μόνο όταν τα ελατήρια αρχίζουν να σε ενοχλούν ή σου το προτείνει ο γιατρός.
«Οι περισσότεροι καταναλωτές φαίνεται να μη γνωρίζουν ή να υποτιμούν τη σημασία ενός καλού στρώματος, θεωρώντας το στρες και τα προβλήματα στη δουλειά υπεύθυνα για τα προβλήματα της υγείας και την κακή ποιότητα του ύπνου τους» .
Όσα φέρνει το "κακό στρώμα"
Εκτός
από τις διαταραχές του ύπνου, μπορεί να προκαλέσει μυϊκούς και
σκελετικούς πόνους (ιδιαίτερα στην μέση και τον αυχένα), αϋπνία,
ανησυχία, μόνιμη κούραση, όπως επίσης ένα ακατάλληλο στρώμα μπορεί να είναι αιτία
αλλεργιών.
Καλό στρώμα σημαίνει καλός ύπνος και καλός ύπνος σημαίνει καλή υγεία, οπότε, δώσε του τη σημασία που πρέπει!
Προσέχω... για να έχω! Σημαντικές οδηγίες συντήρησης
* Το στρώμα θα πρέπει να ταιριάζει στις διαστάσεις του κρεβατιού.
* Να χρησιμοποιείς πάντα ένα προστατευτικό στρώματος, το οποίο θα πλένεις όσο γίνεται συχνότερα.
* Κάθε δύο περίπου μήνες θα πρέπει να το αντιστρέφεις, ώστε να έρχεται το κάτω πάνω, και φέρνοντας τα «πόδια στο κεφάλι» .
* Να το αερίζεις συχνά, αφήνοντάς το ακάλυπτο για μερικές ώρες.
* Μην το πλένεις με νερό, καθότι η υγρασία το καταστρέφει, ούτε όμως και με στεγνό καθάρισμα, γιατί μπορεί να καταστραφούν τα υλικά.
Αντίθετα, μπορείς να το τινάζεις και να χρησιμοποιείς για τον καθαρισμό του ηλεκτρική σκούπα.
* Μην αφαιρείς την ετικέτα του κατασκευαστή. Μπορεί να χρειαστείς στο μέλλον τις οδηγίες ή σε περίπτωση φθοράς, να εξασφαλίσεις την ισχύ της εγγύησης.
Τι πρέπει να προσέξεις
Η αγορά ενός στρώματος πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν μια επένδυση στην υγεία σου. Ο κανόνας είναι «αγοράζεις το καλύτερο που αντέχει η τσέπη σου»!
Ένα καλό στρώμα θα πρέπει να προέρχεται από αξιόπιστη εταιρεία, που να προσφέρει εγγύηση, να είναι φτιαγμένο από τα καλύτερα υλικά, για να παρέχει στήριξη στο σώμα ιδιαίτερα στην περιοχή της σπονδυλικής στήλης.
Πρόσεξε, τι υλικό περιέχεται στο εσωτερικό τους, από τι υλικό είναι το εξωτερικό ύφασμα, πόσες εσωτερικές στρώσεις έχουν.
Ανατομικό ή ορθοπεδικό; Ιδού η απορία!
Στην
πραγματικότητα δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές που να
ορίζουν από τι υλικά πρέπει να είναι κατασκευασμένο ένα στρώμα
ώστε να χαρακτηρίζεται ανατομικό ή ορθοπεδικό.
Ως γενικό κανόνα, μπορούμε να πούμε ότι τα ανατομικά στρώματα αποτελούνται από ανεξάρτητα ελατήρια,που επιτρέπουν στο στρώμα να ακολουθεί τη φυσική καμπύλη της σπονδυλικής μας στήλης, ενώ τα ορθοπεδικά από συνδεδεμένα ελατήρια που «στηρίζουν» τη σπονδυλική στήλη και τη βοηθούν να μην κυρτώνει.
Ουκ εν τω σκληρώ το ευ
Έχει πια καταρριφθεί ο μύθος ότι καλό στρώμα είναι το σκληρό. Αυτό ίσχυε παλιά, όταν η επιλογή των υλικών και η τεχνογνωσία ήταν περιορισμένες.
Σήμερα η επιλογή σου, έχει να κάνει περισσότερο με το προσωπικό σου γούστο, αφού ένα καλό στρώμα, άσχετα με το βαθμό σκληρότητάς του, παρέχει το ίδιο καλή υποστήριξη στο σώμα. Ειδικά όσοι υποφέρουν από προβλήματα στη σπονδυλική στήλη πρέπει να προτιμούν ένα μέτριας σκληρότητας στρώμα, το οποίο θα υποστηρίζει τη σπονδυλική στήλη και θα είναι αρκετά «σκληρό», ώστε να διευκολύνει τις κινήσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου, αλλά ταυτόχρονα αρκετά «μαλακό», ώστε να αποφεύγεται η υπερβολική πίεση και να επιτρέπεται στο δέρμα και τους μυς να ξεκουραστούν κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Ποιο στρώμα να διαλέξω για το παιδί μου;
Σε γενικές γραμμές και για τα παιδικά στρώματα ισχύει ό,τι και για αυτά των ενηλίκων.
Ειδικά για τα βρέφη και τα μικρά παιδιά θα πρέπει να προτιμάς τα πιο σκληρά στρώματα, όπου το μικρό σωματάκι δεν θα «βουλιάζει» μέσα τους.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του στρώματος να είναι υποαλλεργικά, φυσικής προέλευσης, όπως επίσης να τοποθετούμε πάντα προστατευτικό κάλυμμα, ώστε να μπορεί να πλυθεί σε περίπτωση... νυχτερινού ατυχήματος!